Президентът на Полша Анджей Дуда посреща украинския си колега Володимир Зеленски

...
Президентът на Полша Анджей Дуда посреща украинския си колега Володимир Зеленски
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Разногласия по въпроси на историята могат да влошат отношенията Киев-Варшава

Президентът на Полша Анджей Дуда посреща украинския си сътрудник Володимир Зеленски в президентския замък във Варшава, Полша, 5 април 2023 година Снимка: Ройтерс

Различието във възгледите по въпросите на историята може да сътвори нови проблеми в връзките сред Украйна и Полша. Такава оценка е дадена в публикация, оповестена във " Вашингтон пост ", оповестява ТАСС.

Според изданието след началото на специфичната военна интервенция на Русия Полша „ е един от най-ревностните съдружници на Украйна “. „ Но даже измежду най-близките другари могат да зародят съществени кавги “, се показва в публикацията. Тя отбелязва, че при започване на август " имаше открит конфликт сред полски и украински публични лица ". Това се случи, откакто съветникът по външна политика на полския президент Анджей Дуда, Марчин Пшидач, сподели, че Киев е получил забележителна помощ от Варшава и „ би било добре, в случай че стартира да прави оценка ролята, която Полша играе през последните няколко месеца и години за Украйна “.

Както отбелязва изданието, украинският водач Володимир Зеленски твърди в тази връзка, че двете страни са се трансформирали в „ щит за Европа “, в който не би трябвало да има пукнатини. Но има капацитет за няколко пукнатини, като се има поради, че Полша е направлявала огромни елементи от Украйна в предишното, а историята на двете страни е комплицирана и от време на време тъжна. 

" Вашингтон пост " показва, че „ възприетите гледни точки в Полша и Украйна към момента съществено се разграничават “ относно Волинското кръвопролитие. Според изданието „ волинските събития са значими за малко, само че интензивно малцинство от националистически и ултрадесни групировки в Полша “. Украинските медии оповестиха през юли, че футболни почитатели в полския град Вроцлав са разпънали плакати с надписи „ Украинците убиха деца във Волиния “ и „ 80 години позорно безмълвие за Волиния “.

" Има два чувствителни въпроса сред Полша и Украйна. Първият е исторически, това е остарял проблем, който продължава от доста години ", счита директорът на Полския център за източни проучвания Войчех Конончук, представен от изданието. „ Вторият проблематичен миг е въпросът за украинското зърно “, добавя той. Както се показва в публикацията, „ като се има поради, че фермерите са главната електорална база на ръководещата партия „ Право и правдивост “, въпросът за зърното е изключително противоречив в полското държавно управление в светлината на идните есенни избори. “

Инфо: ТАСС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР